- Werkdagen
- Werkgebied
- Waarom Natural Balance
- Kunstenares 🙂
- Referenties
- Trainen van hoeven geven
- Les geven
- Bijscholing
Werkdagen
Welke dagen werk ik als smid?
Normaliter werk ik aan hoeven op maandag en woensdag. De rest van de week maak ik kunst in mijn atelier van JillsArt.
Werkgebied
Waar rij ik naartoe?
Wij wonen in het centrum van Apeldoorn.
Mijn werkgebied ligt rond de 30 km daaromheen.
Ik rij in een klein voordelig benzine autootje, zodat mijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk blijft en ik overal kan komen met auto en al.
Plaatsen zoals Wenum-Wiesel, Vaassen, Emst, Epe, Zutphen, Eerbeek, Hall, Vorden, Klarenbeek, Deventer, Otterlo, (Radio) Kootwijk, Hoenderloo, Beekbergen, Arnhem, Doorwerth, Deventer, tot aan Hengelo Gelderland vallen in mijn werkgebied. Wenum-Wiesel, Uddel, Twello, Ugchelen, Klarenbeek, Hoog Soeren, Laag Soeren, Ermelo, Loenen, Wilp en Teuge horen daar natuurlijk ook bij.
Ik werkte vroeger in Drenthe, mijn standplaats was toen Meppel.
Ik kom nu elke 1e woensdag van de maand naar Drenthe. Soms is er nog een plekje, soms niet. Stuur een berichtje als je interesse hebt.
Natural Balance
Waarom koos ik dat?
Heel simpel. Na veel onderzoek was dat de weg voor mij om te gaan. De manier waarop ze open staan voor het helpen van paarden, zonder rigide ‘religies’, dat past perfect bij mij.

Ik wil mijzelf niet beperken in denkwijzen. Ik geloof niet dat 1 manier DE weg is. Ik wil HELPEN. Of dat met alleen bekappen is of een stuk autoband onder een hoef schroeven omdat dat een paard helpt pijnloos te bewegen, dan wil ik dát kunnen.

De kennis van hoe paarden hun hoeven gebruiken & onderhouden in het wild is ontzettend waardevol voor het helpen van gedomesticeerde paarden. Natuurlijk, onze paarden zijn verre van wild, maar de basis van hoefgezondheid is ook voor hen van groot belang.
Wilde paarden hebben immers geen hoefijzers nodig en redden zich zonder smid. Hoe kan dat? Dat was mijn eerste vraag. En zo volgde de rest…!

In de jaren 2007-2016 toen ik fulltime hoefsmid was er is niet één paard onder mijn hoede overleden door hoefproblemen. Sinds ik in 2022 weer ben begonnen tel ik verder. Daar ben ik enorm trots op!
Deze ‘common sense’ (logica) is toe te passen op onze paarden in gevangenschap. Sterker nog, die logica is toe te passen op hoefziekten en diverse pathologieën. Soms is het puzzelen om er te komen, maar het komt altijd weer terug bij de basis.
Ben je ook kunstenares?
Klopt! Dat ben ik 🙂
In eerste instantie ben ik kunstenares, daar leef ik van.


Omdat ik als kunstenares het contact met fysieke paarden, hun geur en zachte neusjes best wel mis, en ik toch ook graag fysiek bezig ben, heb ik de ideale balans gevonden!
Door therapie en training kan ik gelukkig mijn lichaam ook weer kan inzetten om hoeven te bewerken, werk ik maximaal 2 dagen in de week weer als hoefsmid.
Dan kan ik mijn vak, die ik ook met hart en ziel had gekozen, weer uitoefenen!!
Heb je referenties?
Jazeker!
Hier Testimonials van recente klanten.
Reacties op recente Facebook post.
Deze link naar een Facebook post waar mijn klanten in 2017 op reageerden, nadat ik was gestopt in 2016.
Via mijn LinkedIn staan ook reacties vermeld.
Train je ook paarden?
Hoeven leren geven, gratis advies van een professional!
Het is voor mij te druk om ook paarden te trainen. Daar zijn andere mensen gelukkig ook heel erg goed in.
Wat ik wél kan doen, is tips geven over hoe je een paard/pony/veulen zover krijgt dat ze vertrouwen kunnen opbouwen om iets te kunnen wat voor hen spannend is, een hoef oppakken en even niet kunnen wegrennen.
Als je wil trainen: GRAAG! In de praktijk heeft deze methode voor mij de meest positieve bekrachtingen opgeleverd:
De hoef teruggeven zodrá het paard zich ontspant. Dan leer je hem/haar dat ontspanning een beloning oplevert. Vooral in het begin is de timing cruciaal natuurlijk. Als je met een paard werkt die het heel spannend vindt, is de timing nog belangrijker. Dan moet je al beginnen bij het belonen van de “try”, daarmee bedoel ik, het moment dat je vóelt dat een paard probeert zich te ontspannen. Dan bouw je dat al oefenend uit door eerst de try, en later de voelbare ontspanning te belonen.
Probeer dit uit, het kost niks, het is net een wonder en jouw paard leert jou en ook een hoefverzorger te vertrouwen.
Als je meer wil inlezen, ik heb er ook een blogpost over geschreven. 🙂
Les geven
Hoeven bekappen/Kunst
Dit is een vraag die mij zeer regelmatig gesteld wordt. Op dit moment heb ik nog geen echte cursus. Het wordt mij wel zo vaak gevraagd dat ik het serieus overweeg om lessen te gaan geven voor zowel bekappen als tekenen/schilderen.
Wil je zelf leren bekappen of meer kennis? Dat kun je allemaal gratis vinden op de E.L.P.O. website. Natuurlijk is er een fantastische opleiding voor in Amerika. Die raad ik met liefde en plezier aan.
De kennis is gratis te krijgen, omdat zij van mening zijn dat belangrijke kennis om paarden ECHT te helpen, altijd voor handen moet zijn voor iedereen. Mee eens!!
Wil je les in de kunst? Je kan je aanmelden, bij genoeg aanvragen ga ik een cursus maken. Wil je dan aangeven of je liever live les krijgt, of online? Thanks!
Bijscholing
leren gaat altijd door.. 🙂
Och ik heb al die jaren zoveel aan bijscholing gedaan. Workshops, symposia bezocht, beurzen, presentaties, lezingen bijgewoond, boeken gelezen, meegelopen met traditionele doorgewinterde smeden.
In januari 2007 ging ik naar Engeland voor een Internationaal symposium over hoefbevangenheid. Symposium
Oktober 2007 kwam Gene Ovnicek (grondlegger Natural Balance) naar de Lingehoeve, diergeneeskundig centrum. Uiteraard was ik daarbij. Er was een symposium in Duitsland met ook David Nicholls. Ik zal eens kijken wat ik daarvan terug kan vinden, want dat waren hele bijzondere en leerzame dagen!