FAQ


 • Werkdagen
 • Werkgebied
 • Waarom Natural Balance
 • De eerste keer
 • Kunstenares 🙂
 • Trainen van hoeven geven
 • Les geven
 • Bijscholing

Werkdagen

Welke dagen werk ik als smid?

De hoefsmid dagen zijn maandag, dinsdag en woensdag. De rest van de week maak ik kunst in mijn atelier van Jill’sArt.

Werkgebied

Waar rij ik naartoe?

Wij wonen in het centrum van Apeldoorn.

Mijn werkgebied ligt rond de 30 km daaromheen.

Ik rij in een klein voordelig benzine autootje, zodat mijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk blijft en ik overal kan komen met auto en al.

Plaatsen zoals Wenum-Wiesel, Vaassen, Emst, Epe, Zutphen, Eerbeek, Hall, Vorden, Klarenbeek, Deventer, Otterlo, (Radio) Kootwijk, Hoenderloo, Beekbergen, Arnhem, Doorwerth, Deventer, tot aan Hengelo Gelderland vallen in mijn werkgebied. Wenum-Wiesel, Uddel, Twello, Ugchelen, Klarenbeek, Hoog Soeren, Laag Soeren, Ermelo, Loenen, Wilp en Teuge horen daar natuurlijk ook bij.

Ik werkte vroeger in Drenthe, mijn standplaats was toen Meppel.

Ik kom nu elke 1e woensdag van de maand naar Drenthe, plus 1 extra dag. Route is vol.

Natural Balance

Waarom koos ik dat?

Heel simpel. Na veel onderzoek was dat de weg voor mij om te gaan. De manier waarop ze open staan voor het helpen van paarden, zonder rigide ‘religies’, dat past perfect bij mij.

De opleiding is lang, zwaar, superleuk en alle dagen hands-on praktijk, naast heel veel theorie wat in de avonduren moest worden geleerd. Ofwel, in totaal 13 weken fulltime ‘rammen’. Dat vond ik een grotere bijdrage voor de paarden dan een kleine cursus o.i.d.

Mission Farrier School, Faith Equestrian, natural balance, ELPO, hoofcare, washington, usa, dutch,
Voor het bord van de school in Snohomish, USA

Ik wil mijzelf niet beperken in denkwijzen. Ik geloof niet dat 1 manier DE weg is. Ik wil hélpen.. ! Of dat met alleen bekappen is of een stuk autoband onder een hoef schroeven omdat dat een paard helpt pijnloos te bewegen, dan wil ik dát kunnen.

Soms heeft een paard veel nodig

De kennis van hoe paarden hun hoeven gebruiken & onderhouden in het wild is ontzettend waardevol voor het helpen van gedomesticeerde paarden. Natuurlijk, onze paarden zijn verre van wild, maar de basis van hoefgezondheid is ook voor hen van groot belang.

Wilde paarden hebben immers geen hoefijzers nodig en redden zich zonder smid. Hoe kan dat? Dat was mijn eerste vraag.

En zo volgde de rest…!

Deze ‘common sense’ (logica) van hoe wilde paarden hun hoeven ‘verzorgen’ is toe te passen op onze paarden in gevangenschap. Sterker nog, die logica is toe te passen op hoefziekten en diverse pathologieën. Soms is het puzzelen om er te komen, maar het komt altijd weer terug bij de basis. De kracht zit in de achterkant van de voet en het belangrijkste: de paarden ‘vertellen’ alles! Door hoe ze lopen, hoe ze zich gedragen, hun hoeven neerzetten en afslijten. Wanneer ze smakken, briesen of een andere hoef optillen dan eigenlijk aan de beurt was. Och, ze vertellen echt alles en ik luister met ontzettend veel liefde! ❤️

In de jaren 2007-2016 toen ik fulltime hoefsmid was er is niet één paard onder mijn hoede overleden door hoefproblemen. Sinds ik in 2021 weer ben begonnen tel ik verder. Daar ben ik enorm trots op!

De eerste keer

Wat kun je verwachten?

Stel, jouw paard is zojuist door een gecertificeerd Natural Balance hoefsmid bekapt.

Een hoef heeft een jaar nodig om helemaal te resetten en te worden zoals die hoort te zijn. Ieder paard is verschillend, ook in zoolgevoeligheid.

De eerste keer zet ik de hoef op het 0-punt wat voor die hoef mogelijk is, met mijn rugzak aan ervaring. Hoe een paard erop reageert, is niet altijd te voorspellen. Natuurlijk ben ik voorzichtig, en mijn vele jaren ervaring helpen mij om te zien wat een voet lijkt aan te kunnen.

De straal, hoefwand en zool zijn voor mij landkaarten geworden in de loop der jaren.

Wij, hoefsmeden die in Amerika zijn opgeleid bij een Natural Balance opleiding, zijn gespecialiseerd in het juist bekappen van de hoeven, zonder overgevoeligheid te veroorzaken. Er is echter een verschil tussen ‘iets voelen’ en ‘overgevoeligheid’. Een paard mag best steentjes voelen, omdat dat hem zal waarschuwen dat hij zich ergens aan kan beschadigen, dus hij zal voorzichtig lopen uit zelfbehoud. Hier is niets mis mee.

Voor de eerste keer:

Het kan zijn, dat het paard prima liep toen ik wegging, maar na 1 of 2 dagen ineens zich duidelijk minder voelt. Het gebeurt zelden, maar dit is er dan waarschijnlijk aan de hand:

Spierpijn:

Dan loopt het paard alsof hij 80 jaar is. Behandeling: niet sporten, maar laten stappen aan de hand en natuurlijk altijd genoeg drinkwater aanbieden. Arnica (valkruid) druppels/tabletjes of in homeopathisch middel helpen ook!

Oorzaak: het paard gebruikt spieren die hij eerder niet gebruikte, of het paard is ineens veel meer gaan bewegen.

Sneller een risico: zeer gespierde of oudere paarden zijn er gevoeliger voor. Het moet wel na 2/3 dagen over zijn, anders is er iets anders aan de hand.

(Over)gevoelig:

Als het paard over harde grond loopt alsof hij zich brandt, dan is hij toch te kort bekapt, voor hem. Het gebeurt zelden, maar het kan gebeuren. Dit is te voorkomen in de toekomst als je mij dat doorgeeft bij de volgende bekapping. Dit zal steeds minder worden, omdat de hoeven meestal steeds sterker worden. Het moet binnen 2 weken vanzelf volledig hersteld zijn, anders is er iets anders aan de hand.

Onderhoud:

De bekapping vergt weinig onderhoud als je mij iedere 8-12 weken mij laat komen bekappen. Deze lengte van de periode hangt af van:

 • de groei van de hoeven
 • of je veel over asfalt rijdt/loopt met jouw paard
 • of het paard zijn hoeven mooi recht afslijt
 • of je zelf iets bijhoudt

Het is zeer aan te raden om gelijk een nieuwe afspraak te maken. Mocht het bekappen eerder of later nodig zijn dan gepland, kunt je mij bellen om het te verzetten.

Uitkrabben van de hoeven is regelmatig nodig, om te controleren op steentjes e.d. en om te kijken hoe het gaat. Is de straal gezond? Geen afwijkingen te zien? Ruikt het normaal?

En natuurlijk als de hoeven zéér regelmatig in handen zijn, is altijd slim!

Als jouw paard op stal staat, is uitkrabben dagelijks belangrijk. (mest en urine verwijderen) Liever geen hoefvet, hoefolie of teer gebruiken. Tegen brokkelen kun je je paard eens in een plas water staan/lopen, is goed voor het vochtgehalte in de hoefwand. In de zomermaanden worden de hoeven erg droog. Dan is water vaak te weinig om ze soepel te houden en kan insmeren met kokosolie helpen. (geen ander vet!!)

Verzorging paard:

Om je paard te geven wat hij nodig heeft, is het belangrijk dat hij zoveel mogelijk vrij beweegt. Het liefst 24 uur per dag. Het liefst over gevarieerde ondergronden. (hard, zacht, steentjes, heuvels) Een stal zou alleen nodig moeten zijn voor droog houden van voer of als een paard vrijwillig wil schuilen. Jouw paard zou maximaal 5 uur zonder goed hooi/gras mogen zitten. (i.v.m. kiezenafslijting en goede darmwerking)

Nooit geschimmeld voer geven! Dit zie je terug in de hoeven en darmen!

Hoe minder jouw paard vrij kan bewegen en eten, hoe minder snel het paard profijt zal hebben van de bekapping. Uiteindelijk is een goede hoefverzorging maar een deel van het proces om het paard gezond te houden. De rest moeten het paard zelf, de eigenaar, training, andere professionals en de omstandigheden doen.

Ben je ook kunstenares?

Klopt! Dat ben ik 🙂

In eerste instantie ben ik kunstenares, daar leef ik van.

In mijn zonnige atelier 🙂
Een olieverfschilderij als voorbeeld.

Omdat ik als kunstenares het contact met fysieke paarden, hun geur en zachte neusjes best wel mis, en ik toch ook graag fysiek bezig ben, heb ik de ideale balans gevonden!

Door therapie en training kan ik gelukkig mijn lichaam ook weer kan inzetten om hoeven te bewerken, werk ik maximaal 2 dagen in de week weer als hoefsmid.

Dan kan ik mijn vak, die ik ook met hart en ziel had gekozen, weer uitoefenen!!

Train je ook paarden?

Hoeven leren geven, gratis advies van een professional!

Het is voor mij te druk om ook paarden te trainen hun hoeven te geven of geduld te hebben. (JA! Dit kun je trainen!!)

Gelukkig zijn er andere mensen die trainingen geven. Google is je vriend!

Ik werk met mijn energie met de paarden, meestal niet met trainingskennis. Soms wel, maar meestal voel ik gewoon wat ze nodig hebben.

Wat ik wél kan doen, is tips geven over hoe je een paard/pony/veulen zover krijgt dat ze vertrouwen kunnen opbouwen om iets te kunnen wat voor hen spannend is, een hoef oppakken en even niet kunnen wegrennen.

Als je wil trainen: GRAAG! In de praktijk heeft deze methode voor mij de meest positieve bekrachtingen opgeleverd:

De hoef teruggeven zodrá het paard zich ontspant. Dan leer je hem/haar dat ontspanning een beloning oplevert. Vooral in het begin is de timing cruciaal natuurlijk. Als je met een paard werkt die het heel spannend vindt, is de timing nog belangrijker. Dan moet je al beginnen bij het belonen van de “try”, daarmee bedoel ik, het moment dat je vóelt dat een paard probeert zich te ontspannen. Dan bouw je dat al oefenend uit door eerst de try, en later de voelbare ontspanning te belonen.

Probeer dit uit, het kost niks, het is net een wonder en jouw paard leert jou en ook een hoefverzorger te vertrouwen.

Als je meer wil inlezen, ik heb er ook een blogpost over geschreven. 🙂

Les geven

Hoeven bekappen/Kunst

Dit is een vraag die mij zeer regelmatig gesteld wordt. Op dit moment heb ik nog geen echte cursus. Het wordt mij wel zo vaak gevraagd dat ik het serieus overweeg om lessen te gaan geven voor zowel bekappen als tekenen/schilderen.

Wil je zelf leren bekappen of meer kennis? Dat kun je allemaal gratis vinden op de E.L.P.O. website. Natuurlijk is er een fantastische opleiding voor in Amerika. Die raad ik met liefde en plezier aan.

De kennis is gratis te krijgen, omdat zij van mening zijn dat belangrijke kennis om paarden ECHT te helpen, altijd voor handen moet zijn voor iedereen. Mee eens!!

Dit is de knop naar die informatie:

Wil je les in de kunst? Je kan je aanmelden, bij genoeg aanvragen ga ik een cursus maken. Wil je dan aangeven of je liever live les krijgt, of online? Thanks!

Bijscholing

leren gaat altijd door.. 🙂

Och ik heb al die jaren zoveel aan bijscholing gedaan. Workshops, symposia bezocht, beurzen, presentaties, lezingen bijgewoond, boeken gelezen, meegelopen met traditionele doorgewinterde smeden.

Nog steeds, bel ik met collega’s, dierenartsen etc. en blijf ik informatie opslurpen waar nodig.

In januari 2007 ging ik naar Engeland voor een Internationaal symposium over hoefbevangenheid. Symposium

April 2007 kwam Gene Ovnicek (grondlegger Natural Balance) naar de Lingehoeve, diergeneeskundig centrum. Uiteraard was ik daarbij. Er was een symposium Bij Strohm Düsseldorf in Duitsland met ook David Nicholls. Ik zal eens kijken wat ik daarvan terug kan vinden, want dat waren hele bijzondere en leerzame dagen!