Hoefbeenkanteling in de praktijk


Eén van mijn allereerste klanten in 2007, was Gina, een groot paard met een hoefbeenkanteling. Dit was een gevolg van een ongeluk in de stal waarbij ze vast was komen te zitten.

Dit paard heb ik op Natural Balance hoefbeslag bezet met flexibele zooltjes en “dental impression material”, 2 componenten zachte vulling wat in de vorm blijft.

Links was de situatie in 2007. Het ging meteen beter destijds, maar de klant wilde heel graag bevestiging op een foto zien. Die heeft ze in 2009 laten maken.

Kijk eens hoe prachtig het hoefbeen weer rechter is gaan komen te staan, de hoef compacter is geworden en hoeveel meer spekjes onder het hoefbeen zijn ontstaan! Weer echt zool 🙂

Röntgen foto hoefbeentje. Links gekanteld & gezonken, rechts verbeterd

Dit is het beslag wat ik er onder heb gemaakt:

Natural Balance hoefijzers voor het ontlasten van de toon en makkelijke afrolling. Natural Balance hoofpads, deze zijn flexibel voor het behoud van het hoefmechanisme en het stimuleren en ondersteunen van het hoefbeen. Daarnaast dental impression material (2 componenten klei, zacht) als opvulling.

Dit is het materiaal wat je tandarts gebruikt om afdrukken te maken voor beugels.

Hoefbeslag wat het hoefbeen helpt ondersteunen

Met dit beslag heb ik diverse paarden weer op de rit gekregen, alleen moet het de eerste keer meestal verdoofd worden aangebracht, omdat ze veel pijn hebben. Dat maakt het beslaan we extra spannend, omdat ze minder aangeven wat ze willen/pijn hebben. Uiteraard is voorkomen van bevangenheid altijd het beste.