Van nature zal een paard niet graag zijn/haar hoeven aan je geven, simpelweg omdat ze liever willen kunnen wegrennen. Het vluchtdier zijn, zit immers in hun genen.
Met andere woorden, je zal het meestal moeten oefenen. Een prettige uitzondering daargelaten natuurlijk, er bestaan paarden die het optillen niet erg vinden. Echter, de braafste paarden in mijn hoefsmederij, zijn zonder uitzondering: de paarden waarmee geoefend is.
Zoals bij mensen, een gewoonte aanleren, een kwestie van een langere periode dagelijks doen. Heel erg simpel. Een gewoonte ontstaat na minimaal 30 dagen hetzelfde ritueel.
Als je de moeite doet, om 1 bekapperiode (ongeveer 8 weken) elke dag, elke hoef minimaal 30 seconden omhoog te houden, heb je daar letterlijk de rest van het leven van jouw paard, ontzettend veel plezier van. Hoe jonger je paard is, hoe beter, maar ook als hij/zij 20 jaar is, kunnen ze het nog prima leren om hoeven geven gewoon te vinden!
Dat is een dagelijkse investering van hooguit 2 minuten!!! En dat maar 1 bekapperiode. Waarom zou je dat NIET doen??
Want stel, dat je ooit onverhoopt niet meer voor je paard kan zorgen, een opgevoed paard heeft veel kans op een goed thuis dan een onopgevoed paard!!
Als je het ook nog kan opbrengen, om timing te oefenen, ofwel, de hoef oppakken, bij ontspanning de hoef teruggeven, dat zal echt ontzettend helpen. Dan kost het je waarschijnlijk nog minder tijd, omdat een paard slim is. Als je ontspanning aanbied, zijn ze sneller geneigd om jouw verzoek op te volgen.
Jouw smid zal graag langskomen om jouw paard te helpen verzorgen! 🙂 misschien nog wel met meer liefde dan een aangeboden kopje koffie. 😂👍
Voor de smid zorgen:
Ik denk, tenminste, wat ik ervaar in mijn klantenkring, dat 80% van de paarden het niet leuk vindt om voetjes te geven. Ze staan het toe, meer niet. En dat betekent dat ze zullen proberen er onderuit te komen, of proberen tegen te werken. Wat, vanzelfsprekend, niet heel bevorderlijk is voor de lijf van de smid. Los van dat het hoefonderhoud sowieso geen lichte activiteit is. Dat komt er dus bovenop voor een smid.
Wil jij goed zorgen voor jouw smid? Start vandaag nog met oefenen! DANKJEWEL!!
En dan nog een tip van flip: belonen van jouw paard met snoepjes als de smid er is, kan een goed idee zijn, maar wél in overleg met jouw smid. Omdat jij als eigenaar niet voelt wat het paard doet, weet je niet zeker wanneer het paard echt braaf is. En dat mag duidelijk zijn, timing is key natuurlijk. Vraag het jouw smid, hij/zij zal je graag helpen met de timing van het geven en jou daar dankbaar voor zijn!