Wat is het?
Een kneuzing, of iets wat niet in de hoef hoort, maakt dan een abces in de hoef om het uiteindelijk eruit te werken om op te ruimen. Een abces is een “blaas’ met vocht en pus, op een plek waar er geen plek voor is. Daarom kan het zo vreselijk pijnlijk zijn.
Al kom ik ook veel kleintjes tegen, die niemand ooit gemerkt heeft. Dat is 80% van de gevallen. Gelukkig.
Wat zie je?
Opvallend 1 hoef die pijnlijk is, die hij/zij liever belast op de toon dan de hiel, is 99% een hoefzweer. Je paard is dan echt enorm kreupel en voelt zich ellendig, het is niet te missen. Er hoort geen koorts of minder eetlust bij, dan kan het iets anders zijn, of iets anders erbij. Bij een zweer willen ze nog wel eten.
Een breuk in het hoefbeen (fractuur) geeft hetzelfde beeld. Dat is ernstiger dan een hoefzweer. Het is verstandig om een fractuur uit te sluiten met een röntgenfoto, maar een breuk komt echt minder voor.
Ik heb wel ooit een breuk meegemaakt, maar dat kwam dan door het slaan met de hoef tegen de staldeur of muur.
Wat te doen?
Een hoefzweer is verschrikkelijk om aan te zien, maar komt er 99,9% van de gevallen zelf uit. Uit de zool, of uit de kroonrand. Meestal zie je dat pas als het allang weer voorbij is.
Je kan er van alles aan doen, maar uiteindelijk moet de zweer eruit komen en dat doet die in zijn eigen tijd.
Dus al dat gepruts met weken in Bio-Tex, zuulkool, groene klei etc. is meer voor de eigenaars dat ze ‘er wat aan doen’, dan dat het echt helpt. Het enige wat ik zou adviseren om te doen is wat bevochtigde Animal Intex eronder tapen, maar ook dat is niet perse noodzakelijk.
Uitsnijden voordat het abces ‘rijp’ is, geeft meer, langer durende ellende dan afwachten. Je maakt dan de opperhuid stuk, met het risico dat je er nog meer vuil in brengt, wat er dan later weer uit moet, met nóg een zweer. Of erger, een infectie. Een zweer duurt gemiddeld 1-2 weken voordat de druk eraf komt.
Als hij dan (eindelijk) uitbreekt, zie je soms pus. De pus is ontsmettend en verzorgt de wond van de opening, dus dat kun je beter eromheen laten zitten.
Kortom: eigenlijk lost de natuur het (vrij grote) probleem echt 99 vd 100 x zelf op.
Altijd verschrikkelijk om je paard met pijn te zien!! Pijnstilling lijkt heel humaan en fijn, maar dat zorgt ook dat de pijnprikkel de hersenen niet meer kan helpen waar ze aan de slag moeten met de genezing. Ontstekingsremmend klinkt ook fantastisch, maar als er iets in de hoef zit, wat eruit moet, is dan afremmen de remedie?